HTML

Ferrariszubjektív

Friss topikok

458 Speciale

s.benegúz 2014.01.23. 19:47

TÖBB MINT FACELIFT

ferrariszubjektiv.blog.hu 458 Speciale 1200441

2013. szeptemberében a 458-as modellciklusának utolsó évébe lépett. Maranelloban ki kellett találni valamit ami a korosodó típus eladásait felpörgeti és egyben választ ad a konkurencia időközben piacra dobott újdonságaira. Amit a 360 esetében a Challenge Stradale, a 430-nál a Scuderia elnevezés takar, az a 458-nál – az egyébként igen találó – Speciale lett. Őszinte csodálattal figyelhetjük a Ferrarinál mennyire értenek ahhoz, hogy patikamérlegen kimérjék mennyi új innovációt kell beépíteni egy modellbe, hogy meginduljon iránta a publikum nyálelválasztása. Persze a nagy múltú cégnek nincs nehéz dolga, csak haladni a kitaposott úton és a siker garantált. A jól bevált recept szerint természetesen változnia kell az autó megjelenésének, de csupán optikai tuninggal nem lehet nagyot kaszálni. Kicsit reszelnek a motoron, kicsit faragnak a tömegen és máris érezhetően javulnak a menetteljesítmények. Már csak valami egyedi high-tech cucc szükséges, ami kiemeli a tömegből, olyan mint a Scuderia extrém gyors sebváltója. A Speciale ezen a téren sem okoz csalódást: elől-hátul aktív aerodinamikai elemeket alkalmaz és az SSC rendszer is ennél a modellnél debütál. Nos, ez a tétel is kipipálva, a bevált recept ezúttal is jól működik.

ferrariszubjektiv.blog.hu 458Speciale04-44803450

A Speciale egyik vadiúj fejlesztése az SSC (Side Slip angle Control) rövidítéssel jelölt vezetéstámogató rendszer, ami segít csúszáshatáron tartani az autót, gyors kanyarokban mintegy ráfordítja a kocsit az ívre. Ehhez természetesen nem a kormányzásba szól bele, hanem átmenetileg túlkormányzottá teszi az autót úgy, hogy a szokásosnál több nyomatékot enged a hátsó kerekekre. Némi leegyszerűsítéssel: számítógép vezérelte driftelés, vagy ha fennköltebbek akarunk lenni: a Ferrari olyan „képességekkel” ajándékozza meg az ügyfeleit ami amúgy csak a profi versenyzők sajátja. A rendszer a Ferrarinál megszokott perfekcionizmussal teszi a dolgát, arról azonban nincs adat, hogy működése miként hat – az egyébként közel hétszáz dollárba kerülő – gumik élettartamára. Mint ahogy arra sem mennyit ad hozzá a gyorsabb köridőkhöz, de a vezető biztos istencsászárnak érzi magát mikor egy-egy kanyarban kontrolláltan megcsúsztatja az autó farát. Az élvezetből vajmi keveset von le az a tény, hogy a valóságban mikroprocesszorok gátolják meg az autó megpördülését nem pedig a pilóta.
Az SSC csak RACE és CT OFF manettino állásban aktív.

ferrariszubjektiv.blog.hu 458 Speciale 16007 (1)

A gumiabroncsok is az abszolút élvonalat képviselik. A Speciale-ét a Michelin legújabb Pilot Sport Cup 2 elnevezésű gumijaival szerelik, aminek bizonyára nem kis szerepe van a remek fioranoi köridőben és a rekord 1,33 g oldalirányú gyorsulásban.

A 458 motorját is alaposan átdolgozták az új modellhez. A 8 kilogrammal könnyebb és 35 lóerővel nagyobb teljesítményű erőforrásnak módosították a szívórendszerét: 10 mm-rel rövidebb szívócsonkokon keresztül jut a levegő a hengerekbe. Szintén a jobb lélegeztetést szolgálja az új vezérlés aminek köszönhetően 5%-kal mélyebbre nyitnak a szelepek. Módosítottak a dugattyúkon és a kipufogórendszeren is. Ez utóbbi természetesen harciasabban szól, közel állni azonban nem tanácsos hozzá, mert extrém esetben akár lángnyelvek is kicsaphatnak rajta. Jelentősen emelkedett a motor kompresszió viszonya (14:1) és a literteljesítménye (135 LE/l) is.
A Speciale maximális teljesítménye kb. 6%-al több mint az alaptípusé, ez elvileg alig érezhető. A valóságban a kisebb tömeg, az optimalizált aerodinamika, az új fejlesztésű abroncsok, a gyorsabb váltási idők, az új karbon-kerámia fékek, a jobb reagálású aktív futómű és az SSC rendszernek hála szinte egy új autó született. A sok, külön-külön aprónak tűnő fejlesztés összege már a pilótaülésből is jól érzékelhető, nem kell az ügyfélnek azon tűnődnie mire fizette ki a jelentős felárat. Elégedetten nyugtázhatja, hogy napjaink talán legjobb középmotoros sportkocsijában ül.

ferrariszubjektiv.blog.hu 458 Speciale 1120019

A Speciale név abszolút telitalálat, ez tényleg a 458-as speciális kiadása. Mindennek persze a formatervben is tükröződnie kell. Habár első pillantásra látszik, hogy ez egy 458-as, de az is, hogy ez valami több annál. Minden változtatás előnyére vált, a Speciale határozottan markánsabb és tagadhatatlanul izgalmasabb karakterű autó, és az a legszebb az egészben ahogy a Ferrari meggyőz minket, hogy mindez nem öncélú játék a formákkal hanem áramlástani szükségszerűség. Nincs rajta semmi ami csak azért került volna oda, mert jól néz ki, itt kérem mindennek funkciója van, minden azt szolgálja, hogy a paripa kifogástalanul viselkedjen lépésben és vágta közben egyaránt.
Az izgalmak elkezdődnek már a kocsi legelején: az autó hossztengelyében pár centire az aszfalt felett található három mozgatható lapocska a köténylemezbe építve. Ezek mindegyike alapesetben zárva van. A menetszél ilyenkor akadálytalanul áramolhat a motor hűtőjéhez. Amikor az autó eléri a 170 km/h-s sebességet a két felső lapocska kinyílik, a rajtuk beáramló levegő két légcsatornát hoz létre amelyen a légáram végighalad az orr előtt, majd befordul a kocsi oldalára míg el nem éri a hátsó kerék előtti szárnyacskát. Mindez elég misztikus, de állítólag szükséges ahhoz, hogy a Speciale ebben a magasabb sebességtartományban is megőrizze kiegyensúlyozottságát. Amennyiben tovább gyorsítunk 220 km/h-nál nyílik a harmadik lapocska is a szemből érkező levegő 20%-át kényszerítve az autó alá. Ez a légtömeg végighalad a fenéklemez alatt majd a hátsó diffúzoron keresztül távozik, közben természetesen elvégzi annak a munkának a nagy részét ami segíti a hátsó tengelyt az úthoz tapasztani. A maradék leszorítóerő a - 458 Italia-hoz képest - nagyobb felületű és meredekebb szögben álló fenékspojleren ébred. A diffúzor is jelentősen különbözik az alap 458-étól. A kipufogócsonkok feljebb helyezésével egyrészt növelni lehetett a méretét, másrészt itt is mozgó lapocskákat találunk amelyek a sebesség függvényében szabályozzák a diffúzor teljesítményét.

ferrariszubjektiv.blog.hu458 Speciale 200b
Az utastér kifejezetten versenyhangulatot áraszt. Sok a burkolatlan felület, ami nem csak a tömeget csökkenti de a zajcsillapítást is; minden felverődő kavics hangja jól hallható – ez is hozzátartozik a versenyautó feeling-hez. A műszerfalat azonban nem hagyták csupaszon, a hagyományos bőrnél könnyebb alcantara borítást kapott, amin szépen érvényesül a hagyományosan gyönyörű kontraszt varrás. A két ülés közötti terület dizájnja teljesen eltér az alaptípustól: a LaFerrariból átemelt kissé öncélú „cápa uszony” hordozza a szokásos három gombot: hátramenet, automata, rajtautomatika. A három- vagy négypontos övekkel felszerelt, részben szövetborítású kagylóülések jól beleillenek a minimalista kabinbelsőbe, színes ülőlapjai próbálják oldani az utastér általános komorságát. Az ajtó borítása nagyrészt karbon, csak a felső részén és a behúzó fogantyún találunk némi alcantara betétet. A padló csupasz alumínium. Mindez spártainak tűnik, de az összbenyomás mégis olyan minőségi. Egy milliomosoknak készülő játékszernek bizonyára pont ilyennek kell lennie, semmi felesleges dolog, csak ami szükséges az önfeledt szórakozáshoz. Abból viszont minden az elérhető legjobb.

ferrariszubjektiv.blog.hu 458Speciale42

A 458 Speciale ugyan nem lesz olyan mérföldkő mint az F40, de egy valamiben mégis hasonlatosak lesznek: a darabszám. Vélhetően a Speciale-ból sem hagyja el több a gyárkaput mint annak idején az F40-ből.
A 458 Italia minden idők talán legjobb közúti Ferrari-ja. A 458 Speciale ezt a kiváló alapot múlja felül. Királysága sajnos nem tart már túl soká, szeptemberre megérkezik a 458 utódja.

ferrariszubjektiv.blog.hu 458 Speciale 2011200

Címkék: cikk Ferrari 458 Speciale

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferrariszubjektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr785778754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása